dimecres, 29 de juny de 2011

Llibre "Coser y Cantar" de Whitney Otto(Fragments extrets del llibre "Coser y Cantar", de Whitney Otto)

"INSTRUCCIONS  n. 1

Material de treball. Necessites un bastidor gran de fusta i una habitació suficientment àmplia per a que hi càpiga.

Al escollir els colors, tracta de que casin entre sí. Recorda el disc dels colors que estudiàvem a l’escola: colors primaris, fenòmens de la llum i l’obscuritat; evita els tons antagònics, això desvirtua el plaer de la labor. Pensa en música al harmonitzar els matisos i els dibuixos; suposa que ets un director d’orquestra en una elegant sala de concerts, imagina el públic exclamant “ooooh” al aplaudir la teva execució.

Les agulles han d’estar molt esmolades per a que no trenquin la trama del teixit. És necessari utilitzar fil de bona qualitat en abundància, tan per a cosir els pegats com per a adornar el quilt. Per a aquesta última tasca es necessita fil de brodar. Tot això és precís per a que la teva obra es mantingui intacta per a les generacions futures.

El que hauries de comprendre al posar-te mans a l’obra en la confecció d’un quilt és que es compon tan de temps lliure com de roba sobrant. En el quilt s’aprofita el que normalment es tiraria: els “restants”. I s’elimina el que està de més: les “deixalles”. De totes aquestes sobres sorgeix un objecte nou i útil.


INSTRUCCIONS  n. 2

Si pretens fer el quilt tu sola, escull amb compte el tema. Conviuràs amb ell durant uns dos anys, segons la menor o major complexitat de la labor. Un quilt bastant complicat constarà d’uns trenta cinc pegats per a cada bloc. Mou el cap amb admiració davant el portent que una sola dona hagi pogut unir tants trossos sense extraviar-los, perdre’ls o col·locar-los malament. Adona’t de que ha de ser una persona d’extraordinari tremp moral, molt organitzada i disciplinada. Una dona que mai fa un pas equivocat en la vida; una dona a qui tota mare admiraria. Pregunta’t si tu compartiries l’admiració de la teva mare.


No es tracta només del color i el dibuix, si no de la intrincada labor de l’agulla que suposa. Milers de puntades petites, iguals i perfectes, cada una d’elles com una diminuta baula en l’esquema general de gràcia i bellesa. Tot cosit a mà, amb la màquina Singer arraconada a la paret. Ja saps com són les confeccionistes de quilts. Això et deixa fascinat; t’obliga a seure’t a la taula de la cuina amb els ulls tancats, el front recolzat en una mà, aixafada sota el pes de tantíssims números.

El model que et representa una sola escena és la gran il·lusió; però el que es compon de motius repetits és el reconeixement de la realitat. La teva vida. La vida de tot el món.

Guarda el secret en el que concerneix a aquest quilt; el que et trastorna, el que et molesta, el teu conflicte interior respecte als alts i baixos del domini de tu mateixa.

Toca el quilt, acaricia’l. Sent la íntima certesa de que anheles rebel·lar-te; busca els aspectes que et diferencien de la teva mare; reconeix que la veus reflectida en tu en els teus pitjors moments. Riu-te al considerar els conceptes de lliure voluntat i d’individualitat.


INSTRUCCIONS  n. 3

Al fer el quilt, no subestimis la importància d’una vora confeccionada amb cura. La seva funció consisteix no només en englobar tot el conjunt, tan literal com temàticament. Però abans d’agafar l’agulla i posar-te el didal, serà millor que assajar la col·locació dels blocs.

Quan et disposis a ajuntar-los, enganxa’ls primer a les parets del menjador, o clava’ls a les cortines o desplega’ls sobre el llit. Has d’imaginar-te quin aspecte tindran quan estiguin units els uns als altres.


Posa especial atenció al acoblar els blocs; procura que harmonitzin els colors, els teixits i les formes. No vacil·lis a l’hora d’inventar noves i diferents maneres d’unir entre sí els blocs; el que pugui quedar bé en un quilt pot veure’s horrorós en un altre. Pensa-hi present quan et vinguin dubtes en el teu disseny.

Utilitza només fil de la millor qualitat. Recorda que pretens que el teu quilt tingui una durada eterna. Tradicionalment s’usa fil blanc per a cosir-lo, però si creus que unes notes de color realçaran el treball, has de seguir el teu impuls, tot i que seria una bona idea assegurar-te de que el color és inalterable abans d’incorporar-lo a la teva obra. Una vegada cosit el quilt, és difícil descosir-lo sense reduir-lo a milers de peces soltes. Evita el fil de brodar, doncs s’ha demostrat que és susceptible d’enredar-se i desfilar-se.

Al fer patchwork, hauries de decantar-te per un dels dos tipus principals de tires; la d’una sola peça i la composta de vàries peces. La tira és la vora interior que separa cada bloc, mentre que la vora rodeja tot el quilt. La tira d’una sola peça es confecciona d’un sol material, mentre que la composta de vàries peces ens permet utilitzar-ne més d’un en la superfície del quilt. La tira de peça única no és per a principiants. Però, per suposat, potser et sentis especialment ambiciosa i afortunada.

Estudia el color dels blocs. No prenguis una decisió precipitada respecte a la teva vora, perquè hauràs de suportar aquesta opció durant tota la vida del quilt. Algunes tires i vores complementaran millor que altres els blocs. Totes les tires divideixen, però algunes realcen, ressalten la bellesa dels blocs, mentre que altres els apaguen, amaguen la seva bellesa original.

Abans de cosir la part superior del quilt a la buata de cotó i al folre, embasta juntes les tres capes per seguretat i perfecció. No et saltis aquests passos. Realitzar ara un petit esforç, t’evitarà fer després un major esforç.

Posar la vora al quilt no és el mateix que disposar les tires. La vora abarca tot el treball i pot realitzar-se de dues maneres. Pots donar la volta a la vora posterior cap endavant, però assegura’t de deixar suficient roba a la part de darrera, de manera que pugui embolcallar la part de davant. També pots adjuntar una vora independent. Aquests vora independent està molt recomanada perquè es pot substituir per una altra si el quilt pateix un excés de tensió o d’estirament, si l’afecten els anys o ha patit un accident. A vegades un quilt millora al afegir-li una vora; aquesta pot fer que la fusió sigui més completa i sí en canvi relaxada.

El quilt de l’amistat hauria de portar missatges escrits amb tinta en els seus diferents pegats. Al confeccionar el quilt de l’amistat estàs declarant el teu amor i lleialtat davant una separació que potser sigui eterna.


INSTRUCCIONS  n. 4

Un quilt molt popular durant els anys vint va ser el “Quilt Appliqué”. Encara se l’hi té gran estima i els col·leccionistes el consideren de millor qualitat.

Desitges que tot el que sigui teu sigui nou i sense utilitzar; vols que sigui només teu, que porti la teva marca.

Tal vegada vulguis exhibir el que és teu; gaudir en la teva connexió amb alguna cosa valuosa. Hi ha vàries maneres de desplegar un quilt en la paret. Una d’elles és cosir una tira de velcro al revés de la vora superior, posant atenció en no foradar la superfície del quilt. Llavors, amb una grapadora s’enganxa a la paret una altra tira de velcro d’igual longitud. O simula que ets un pintor i que estàs estenent la tela sobre el bastidor. Construeix tu mateixa aquest bastidor. Aplica velcro al contorn del bastidor i també al del quilt. Recorda que sempre s’ha de mesurar dues vegades abans de tallar. Arranca el quilt del seu suport per a netejar-lo o guardar-lo.

Recorda que desar un quilt el protegeix del deteriorament ocasionat per la calor, la humitat i la llum, però no permetrà que ningú, ni tan sols tu, gaudeixi de la seva bellesa.

Adona’t de que aquesta manera de conservar un quilt constitueix un alleujament quan amics fumadors o descuidats vinguin a sopar a casa teva i es detinguin a admirar el preciós quilt. Recorda que a vegades passen accidents i que veure que el teu quilt ha patit algun dany et destrossarà el cor.

Significa molt per a tu.

A vegades preferiries  que no t’importés tant.

En quant a la llum de l’habitació: pot destenyir el quilt i ho farà. És possible que t’agradi el seu aspecte quan el sol del matí l’acaricia com amb mandra, gaudint en el dolç transcórrer de les hores matinals, escalfant l’habitació i ressaltant els colors; però tingues present que això a la llarga farà malbé el quilt.

Les teves alternatives estan clares: col·locar una persiana en la finestra o traslladar el quilt. Aquí no hi ha zones grises: ha de ser una cosa o l’altra. Qualsevol altra decisió posarà en perill la teva labor. S’ha d’evitar que es destenyeixi, perquè això el farà malbé i no més et permetrà conservar el record del que va ser. Sempre passa el mateix.


INSTRUCCIONS  n. 5

Un quilt hauria de mantenir-se net i convenientment desat quan no s’utilitza ni s’exhibeix. Es desaconsella el plàstic per a llargs períodes de l’emmagatzematge; és millor utilitzar un paper d’embalar que no tingui àcid.

Vigila amb les taques d’humitat i amb les destrosses produïdes per arnes o rosegadors.

Recorre a un mètode suau de neteja i tingues present que al quilt no li beneficia en absolut romandre brut. Aconsegueix un delicat equilibri en la seva cura.

És probable que, malgrat totes les precaucions mostri cert deteriorament produït pel pas del temps. Que no t’alarmi, forma part del cercle vital de les fibres tèxtils.

Posa’l a assecar en una superfície plana. Les temperatures extremes poden afectar el quilt que no ha sigut convenientment guardat, en especial la calor.

Aclareix sempre amb aigua freda i clara.

I recorda que, per molt curosa que siguis, tal vegada no aconsegueixis evitar que el teu quilt pateixi algun dany, i que malgrat l’estima que li professes, del temps i la perícia que hagis invertit en la seva confecció, o de que hagis observat al peu de la lletra els procediments per a la seva conservació, alguna cosa insospitada pot fer-lo malbé de manera irreparable, deixant únicament l’ombra del que va ser. No t’ho retreguis, pot ser que no sigui culpa teva. Vas fer quan va estar a les teves mans. Aquests teixits no són tant resistents. Aquestes coses passen.


INSTRUCCIONS  n. 6

La labor d’unir els retalls et pot semblar avorrida i pesada. El mateix penses de la tasca de tallar els trossats de cosir la buata entre les parts inferior i superior. Malgrat tot, t’encanta crear i dissenyar la plantilla del quilt. És com  si expressessis la bellesa amb les teves mans. Com si et donessis a conèixer mitjançant els teus dits a través d’una fantàstica profusió de colors, formes temes i somnis. Hi ha dies en que el tediós que resulta encaixar un quilt et fa venir ganes de plorar; anheles expressar-te, cridar molt alt amb sedes i retalls de vells xals.

Els models prefabricats que venen a les botigues no t’interessen. No li veus la gràcia a la labor de costura si no poses en ella tot el teu cor. Si les teves idees no queden plasmades en la teva obra, es converteix en un simple exercici, quelcom amb què omplir les llargues vetllades que passes a soles.

Només tu pots explicar la història de la teva vida.


INSTRUCCIONS  n. 7

Els teus quilts preferits són els abstractes. Prefereixes el quilt que fa pensar en música o dansa; les arts efímeres. Cuses en el teu quilt un munt de mitges llunes de color porpra o blau, i saps exactament el que representen. Aquestes figures abstractes et semblen quadres, encara que les del cercle de costura no opinen el mateix que tu. T’acusen de refusar la tradició. Tu al·legues que estàs creant les teves pròpies tradicions, que són correctes. 

La paraula “tradició” té molt poc sentit per a tu."                               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada